29 Mayıs 2016 Pazar

YILDIRIM-ÇELEBİ MEHMET-2.MURAT- FATİH

Yıldırım Bayezid döneminde devletin sınırları genişledi.Anadolu siyasal birliği sağlandı. Haçlılar yenilgiye uğratıldı. İstanbul kuşatıldı.
Ünlü Türk hükümdarı Timur'la yaptığı Ankara Savaşı'nı kaybedince Osmanlı devleti yıkılmanın eşiğine geldi.(Timur esir aldığı Bayezid' i yanında götürdü, devletin topraklarını Yıldırm' ın 4 oğlu arasında paylaştırdı. Süleyman Çelebi, Musa Çelebi, İsa Çelebi ve Çelebi Mehmet arasında 11 yıl taht mücadelesi yaşandı. Bu döneme Fetret Devri denir. 11 yıllık mücadeleyi Çelebi Mehmet kazandı. Bozulan Anadolu siyasi birliğini tamamlamaya çalıştı. Venedik' le ilk deniz savaşı yapıldı. 
(Venedik'le deniz savaşı yapılması Osmanlı donanmasının kuruluştaki kadar zayıf olmadığını göstermektedir. 
Çelebi Mehmet'ten sonra yerine geçen oğlu 2.Murat döneminde Anadolu'nun bozulan siyasi birliğini tamamlamaya yönelik çalışmalar devam etti.
2.Murat'tan sonra yerine geçen Fatih döneminde Bizans İmparatorluğu'nun yani Doğu Romanın başkenti olan İstanbul alınarak 11.yüzyıllık Bizans hakimiyetine son verildi. İstanbulun fethi hem Osmanlı Tarihi açısından hem de dünya tarihi açısından büyük değişiklikleri de beraberinde getirmiştir. Osmanlı devleti İstanbul'un fethiyle kuruluş dönemini tamamlamış ve imparatorluk aşamasına geçiş yapmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder