29 Mayıs 2016 Pazar

OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ DÖNEMİ



Osmanlı devleti kurulduğu coğrafi konum itibariyle en avantajlı devletti. Devletin batısındaki Bizans'ın zayıf olması ve Osmanlı' nın diğer beyliklerden zayıf olması sebebiyle batı yönde ilerlemek zorunda kaldı. Bizans'ın tekfur dediği kendi valilerine söz geçiremeyecek durumda olması yüzünden Osmanlı Marmara denizi kıyılarına kadar ilerledi. Marmara Deniz'inden karşıya geçebilmek için bir donanmaya ihtiyacı vardı. Osmanlı devleti Karesi beyliğine son verince 1345'de istediği şeye ulaşmış oldu. Ünlü Karesi denizcileri Ece Halil, Evrenos Gazi, Hacı İlbeyi Osmanlı hizmetine girince Balkanlara geçiş kolaylaştı. Orhan Gazi döneminde Rumeli'deki ilk yerleşme olan Çimpe kalesini Bizans yardımlarından dolayı Osmanlı'ya bıraktı. Bu kaleyi üs olarak kullanan Osmanlı Rumeli'deki ilerleyişini hızlandırdı. .Murat döneminde Bizans aldığı yenilgilerden dolayı Avrupa'dan yardım istedi.(Haçlı seferlerinin sebeplerinden biri- Osmanlı üzerine olan)
1.Murat döneminde Balkanların içlerine doğru gidildi. Sınırlar genişlediği için düzenli bir ordu teşkilatına olan ihtiyaç arttı. 1.Murat bunun üzerine Kapıkulu ve Acemi Ocağını kurdu.
KAPIKULU OCAĞI: Osmanlıdaki maaşlı askerler
Acemi OCAĞI:  Yeniçeri ocağı ve Enderun'a, asker ve öğrenci yetiştirmek üzere kurulmuştur.
Yeniçeri Ocağı: Başkentte bulunan ve başkentin güvenliğinden sorumlu olan, Kapıkulu piyadelerinin büyük kısmını oluşturan askeri eğitim kurumudur.
Tımar Sistemi: Devletin cebinden para çıkmadan asker yetiştirme stratejisi. Devlet görevinde başarılı hizmet veren devlet damlarına rütbeleri ayarında getirisi olan toprakların asker yetiştirme karşılığında verilmesidir. Tımar sahibi kendi geçimini sağlar, hemde atlı asker yetiştirirdi.







































































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder